We communiceren de hele dag door: met onze mond, handen en uitstraling.
Maar klopt die communicatie?
Zeggen we wat we werkelijk denken en vinden of passen we het aan? Menen we het of doen we net alsof? En als ik net doe alsof, heeft die ander het dan door of niet? Als die persoon het door heeft, zegt hij of zij dat dan ook? En hoe is het contact: echt of schijncontact?
Wat ik om me heen zie, voel en lees is te veel schijncontact, te vaak schijnverbinding. Mensen praten wel, maar zeggen eigenlijk niet zo veel. Het antwoord is ‘ja’, het gedrag doet ‘nee’. De mond zegt het een en de uitstraling gaat een andere kant op. Herkenbaar? Door deze vormen van schijnintimiteit ontstaan onenigheden, ruzies en conflicten.
Hoe dan wel, wanneer communiceren we kloppend?
Volgens mij voldoet kloppende communicatie aan vier pijlers:
Gelijkwaardigheid, wederkerigheid, afstemming en verbinding.
Gelijkwaardigheid:
in ons mens-zijn zijn we gelijkwaardig aan elkaar, geen enkel mens heeft een legitieme reden om zich meer of beter te voelen dan een ander. In onze rol kunnen we verschillen en andere verantwoordelijkheden hebben, in ons zijn niet.
Wederkerigheid:
contact en gesprek gaan heen en weer, van mij naar jou, van jou naar mij.
Afstemming:
ik stem mij af op jou, jij stemt je af op mij.
Verbinding:
door vanuit ons hart te spreken zijn we werkelijk met elkaar verbonden. Door lef te hebben en moedig te zijn kun je aangeven dat je je minder verbonden voelt, dan kun je er samen naar kijken: zijn we het eens? Laten we het zo of gaan we ermee aan de slag?
Door deze vier pijlers ontstaat het niveau van intimiteit: echt contact en echte verbinding.
Zo maken we met elkaar de wereld een beetje mooier.
Voorbeeld
Ik kom tot de volgende formulering als voorbeeld van kloppende communicatie:
Ik heb zin om weer eens af te spreken, jij ook?
Door te starten bij je eigen wens, behoefte, verwachting, voorkom je dat de ander dit voor jou gaat invullen. Door dit invullen ontstaat ruis in communicatie. Die neem je op voorhand al weg. Daarna reik je uit naar de ander en stel je je vraag of maak je je opmerking.
Doe jij mee met kloppende communicatie?
Meer weten? Je communicatiepatroon verbeteren? Een training aanvragen?
Neem contact op met ISIMOO: info@isimoo.com of 06 22 45 47 21.