In Samenwerking Inspireren Met Onderzoeken en Ontdekken
Intuïtieve therapie in eenvoud

Vakantiereflectie

De eerste weken na de vakantie zijn alweer voorbij. Vakantie? Oh ja, we waren op vakantie, da’s waar ook. Vandaag ging de wekker om 6.00 uur en begon ik mijn dag met een run van 11 km in 59 minuten. Hoe wordt een mens zo gek?

Denemarken, land van rust, ruimte en ontspanning

We waren als gezin in Denemarken. Møn, met prachtige krijtrotsen, staat wat mij betreft voor rust, natuur en genieten. Elke morgen begon ik met een trail, de ene keer wat korter, de andere keer wat langer. Soms gepland, soms niet. De eerste dag zei ik tegen mijn gezin: ‘Ik ga een half uurtje de omgeving verkennen.’ Ik kwam twee uur later terug, omdat ik de omgeving niet doorgrondde. Op de nuchtere maag, zonder eten of drinken bij me, inderdaad, het was een uitdaging. Achteraf bleek dat ik relatief dicht bij de camping in de buurt ben geweest. Prachtige omgeving, mooie uitzichten en vooral heel weinig mensen. Het was echt wennen toen ik de eerste keer in Amersfoort ging lopen, wat een mensen, fietsers en auto’s. Wat een haast, hurry en hectiek.

Vakantietijd is leestijd

Vakantie staat voor mij ook voor tijd om te lezen. Als ik een dag actief begin, kan ik daarna uren blijven zitten om te lezen. Niet dat mijn gezin mij dat toestaat, we hebben nog heel wat wandelingen en andere activiteiten ondernomen. En ik heb tijd gehad om te lezen. Heerlijk. Naast twee prachtige romans (‘De moord op de commendatore II’ en ‘mannen zonder vrouw’) en een boek over hardlopen (‘Waarover ik praat als ik over hardlopen praat’) van Haruki Murakami, las ik over hormonen, eten, bewegen en slapen. Die nieuw opgedane inzichten heb ik afgelopen week toegepast in mijn therapiegesprekken. Ik zag mensen zichtbaar opgelucht de deur uitstappen.

Hormonen

Ik las het boek ‘Alles draait om je hormonen’ van Rineke Dijkinga. Een lijvig boek en ongelooflijk de moeite waard. Ik laat Rineke zelf aan het woord: ‘wat me duidelijk werd door deze reacties, is dat we hormonen kennelijk met geslachts- of sekshormonen associëren. Maar ook dat hormonen die uit balans zijn van iemands leven een nachtmerrie kunnen maken. En dat is niet zo vreemd, want wat wordt er nu niet door hormonen beïnvloed? Of het nu gaat over je stemming, je slaap, je energieniveau, de snelheid van verouderen, je spijsvertering of je gewicht: alles heeft een relatie met je hormonen.’ Vervolgens richt ze zich in haar boek op de pijlers voor gezonde hormonen: kwaliteit van je calorieën, voeding, darmen en lever, alvleesklier en zo weinig mogelijk (milieu)toxines. Een theoretisch en praktisch boek: naast de informatie bevat het boek een aantal recepten. Er valt heel wat winst te behalen voor je gezondheid!

Eet, beweeg, slaap

Het boek ‘Eet, beweeg, slaap’ van Tom Rath hoefde ik alleen nog maar uit te lezen. Het boek bevat een 30 dagen aanpak om met kleine aanpassingen op de drie genoemde gebieden, je leefstijl positief te beïnvloeden. Een boek en aanpak beschreven vanuit zijn eigen leven, omdat Tom deze aanpassingen zelf nodig heeft. Hij is namelijk op zijn 16e gediagnosticeerd met VHL, een aparte genetische afwijking waarbij kankercellen op verschillende plekken in zijn lichaam kunnen ontstaan. Een boek voor de niet-lezers onder ons: je hoeft maar 30 dagen lang een hoofdstuk te lezen en je kunt aan de slag.

Beter slapen

Dit boek had ik speciaal gekocht omdat op de flaptekst en in de inhoudsopgave iets gezegd werd over een 90-minuten aanpak. Ooit las ik in ‘Psychologie Magazine’ een klein berichtje van een man die slapen in cycli van 90 minuten promootte. Dat bericht heb ik echter niet kunnen achterhalen. Ik heb een e-book geschreven met als titel ‘In vijf stappen van klacht naar kracht’. Het gaat over vijf patronen: ademhalen, slapen, voeding, bewegen en denken. Voor mezelf was ‘slapen’ onderbelicht. Vandaar dat ik op zoek ben gegaan naar een boek met betrekking tot dit onderwerp. Volgens mij heb ik het goede boek gevonden. De cover bevat de tekst: ‘alles over de mythe van 8 uur slapen, de herstellende kracht van dutjes en de beste slaaproutine om lichaam en geest maximaal op te laden.’ Geschreven door Nick Littlehas, de slaapcoach van topsporters. Ik las zijn voorwoord en dacht ‘als dit het moet worden’. Een wollige stijl met te weinig lijn. Dat werd gelukkig anders toen het ‘echte boek’ begon. Een onderbouwd betoog dat inzichten aanreikt om een goede nachtrust te bereiken. Zaken die zo logisch klinken, dat het wel moet kloppen. Wat is o.a. de kern van een goede nachtrust? Zeven dagen in de week hetzelfde tijdstip van opstaan, slapen in cycli van 1,5 uur en afwisseling licht en donker.

Lichter

Het laatste boek gaat over een ander soort licht, namelijk lichter in gewicht. William Cortvriendt, de man van de serie ‘Hoe word ik 100?’ (televisie 2016 en boeken) schreef een vlammend betoog, dat rechtstreeks ingaat tegen een heleboel bullshit in onze maatschappij. Deze week nog: het Nationaal Preventieakkoord wil cola light 9 cent goedkoper maken. Ze zouden cola light en alle andere light producten moeten verbieden, willen ze hun naam eer aan doen. Cortvriendt maakt zeer goed onderbouwd duidelijk dat en waarom we vers, volvet en koolhydraatarm moeten eten. Dat geldt niet alleen voor mensen die meedoen aan de nationale ziekten als overgewicht en obesitas. Dit geldt voor iedereen. Ik ben nog in dit boek bezig en ben nu al enthousiast.

Van lezen naar aanpak

Vroeger las ik een boek en daarna nog een boek over dat onderwerp en desnoods daarna nog een. Nu lees ik boeken om er in de praktijk mee aan de slag te gaan, soms voor mezelf, vaak ook met het oog op mijn werk als psycholoog en orthopedagoog. Zo gebeurde het dat ik naar aanleiding van bovenstaande boeken biologische winkels en gespecialiseerde winkels heb bezocht. Gisteren wandelde ik binnen bij ‘The sweet sisters’ om chocola met 80% of meer cacao te kopen. Elke dag een blokje van deze chocola schijnt goed te zijn voor je (ik gok: uit het boek ‘eet, beweeg, slaap, ik kan het niet nakijken, een cliënt heeft het boek geleend). Ik was benieuwd naar het verschil tussen supermarktchocola (afgelopen weken gekocht) en chocola van een gespecialiseerde winkel. Dat wisten ze me daar op een eerlijke en heldere manier goed duidelijk te maken. En ik kreeg een toegift: er was tijd, ruimte en aandacht voor mij als klant, ik kwam in gesprek. Maak je dat wel eens mee in een grote supermarkt (behalve bekenden die je daar ontmoet)? Ik vervolgde mijn wandeling naar ‘de nieuwe graanschuur’ en daar overkwam me hetzelfde: ik kwam in gesprek, er was aandacht, tijd en ruimte. Ik ben met een opgeruimd gevoel naar huis gewandeld. Ik wens dat alle grote ketens omvallen en dat we de kleine, specifieke, toegewijde winkels en winkeliers terugbrengen in onze steden. Wat zal dat een verrijking zijn voor onze maatschappij.

En nu?

Lees de boeken, of als je geen zin hebt in lezen: maak een eenmalige afspraak, dan bied ik je een kader vanuit de inzichten uit de genoemde boeken.

©FrankOdding, 06-22454721, info@isimoo.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Onderzoek en ontdek de kloppende versie van jezelf >

Maak een afspraak

Ontvang de nieuwsbrief!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks nieuws over sterkgevoeligheid.