In Samenwerking Inspireren Met Onderzoeken en Ontdekken
Intuïtieve therapie in eenvoud

Sterkgevoeligheid – nieuw kenmerk II

Never a dull moment, ‘sterkgevoeligheid’ is in ontwikkeling. Toen ik het ontdekte – of openbaarde het zich aan mij? – schreef ik het boek ‘Sterkgevoelige mensen en grenzen’ met daarin zeven kenmerken. Twee van de zeven kenmerken waren eigenlijk uitdagingen waar sterkgevoelige mensen vaak tegenaanlopen. Later kwam ik twee nieuwe kenmerken op het spoor, die beschreef ik in het blog https://isimoo.com/blog/sterkgevoeligheid-aanvulling/. Ik herordende het en kwam tot zeven kenmerken en twee uitdagingen. En toen kwam er weer een bij:

Voortdurend op zoek naar diepgang

Uitwerking kenmerk

‘Koetjes en kalfjes zijn aan mij niet besteed’, zo sprak collega Maaike. Variaties hierop hoor ik van andere sterkgevoelige mensen. Het moet wel ergens over gaan. Dan krijgen we energie en voldoening. Dan gaan
we er echt voor zitten en doen we mee. Wat we overslaan zijn de communicatieniveaus ‘rituelen’ en ‘tijdverdrijf’. De laatste wordt ook wel ‘koffieleut’ genoemd. Dat zijn van die praatjes die vaak over net niks gaan. Ze vullen de tijd en ruimte en daarmee is het belangrijkste wel gezegd. Gezamenlijk een activiteit doen – het volgende communicatieniveau waarbij je weer wat dichter bij elkaar komt – is al een stap in de goede richting. Waar sterkgevoelige mensen echt warm voor lopen is het niveau van ‘intimiteit’: echt contact, echte verbinding, het gesprek van hart tot hart. Daar waar twee mensen ècht ontmoeten. We zijn wars van ‘schijnintimiteit’, daar krijgen sterkgevoelige mensen de kriebels van. Doordat het liefst tijd doorgebracht wordt op intimiteitsniveau, is de tegenhanger ‘terugtrekken’ ook van toepassing. Terugtrekken in de vorm van opladen om er daarna weer tegen aan te gaan. Terugtrekken als vermijding is misschien wel hèt kenmerk van schijnintimiteit. Dat willen we niet, al doen we het wel als we geen andere oplossing vinden.

Wat voorafging

Ik heb de neiging om veel dingen op te pakken, lange tijd maakte ik mijn leefwereld op die manier aantrekkelijk. Maar bij die vele dingen zocht ik ook elke keer de diepgang. 

Voorbeeld ‘Honden’

Er zijn mensen die een hond kopen omdat ze dat leuk vinden, ze laten het beestje uit, het poept, plast, speelt, eet en slaapt. Wij hebben thuis twee honden. Die doen hetzelfde als wat alle beestjes doen. Maar ik koop boeken en verdiep me in het gedrag en het innerlijk van een hond, om dat te doorgronden. Aangezien ik delen van mijn honden niet begrijp, zoek ik hulp en kom ik, via oud-cliënt Renske Pruijt (www.velvetvita.nl) terecht bij Hannie Poos van www.poositief.nl en www.dierenopstellingen.nl. We kwamen erachter dat onze beide honden een negatieve ervaring uit het verleden vasthielden in hun lichaam. We zijn inmiddels een tijdje verder en het gaat beter met Novo en Max. Binnenkort ga ik met een collega de workshop ‘Dierentolken’ volgen, omdat wij vermoeden dat we vanuit onze sterkgevoeligheid veel voor honden kunnen betekenen. We gaan zien of dat klopt.

Voorbeeld ‘Hardlopen’

Toen mijn werk zwaarder en intensiever werd en in een jaar tijd een zus en mijn vader overleden, besloot ik in 2011 te reageren op een foldertje van een ‘Start-to-Runtraining’ (met gratis loopanalyse! ahum). Mijn doel: drie keer per week een rondje van 5 km. Het werd uiteindelijk: 10 marathons, 3x keer 50 km en 1x de 60 van Texel. Op 16 april liep ik – samen met dochter Jonne (die de concepten op mijn website vormgeeft) – nog één keer de Marathon van Rotterdam. Ik ben inmiddels geen hardloper meer. Althans voor nu, het is mooi geweest.

Wat wil ik echt?

Laatst ging ik 1,5 dag alleen op pad en in de rust heb ik nagedacht over wat ik werkelijk wil en te doen heb. Een van de punten is: diepgang zoeken op minder verschillende vlakken, zodat ik echt de diepte in kan. Dus onder andere: niet én hardlopen én wandelen, voorlopig alleen nog wandelen.

Checken

Ik ben het kenmerk ‘Voortdurend de diepgang zoeken’ en teveel oppakken gaan checken bij sterkgevoelige mensen. Het teveel oppakken wordt niet herkend, dat is meer een karakterzwakte van mijzelf blijkbaar (een overlevingspatroon vanuit mijn jeugd), ‘voortdurend de diepgang’ zoeken wordt wel herkend. Voorlopig voeg ik hem toe aan de kenmerken. En net als bij de andere kenmerken geldt ook hier: tot het tegendeel blijkt.

Nog een opmerking: natuurlijk kunnen alle mensen stukjes herkennen van sterkgevoeligheid. Het gaat mij met name om de samenhang van de kenmerken en dus om het geheel. Dit nieuwe kenmerk moet je vanwege het stukje ‘voortdurend’ niet verwarren met de ‘high sensation seeker’, die steeds op zoek is naar sensaties om aan een interne behoefte te voldoen.

Oproep

Vraag aan sterkgevoelige mensen die dit blog lezen: zijn jullie het eens met dit kenmerk, klopt die voor jullie ook? Laat het weten in de comments hieronder.

Alvast dank van sterkgevoelige Frank

©Frank Odding, 2023-04-18

Reacties:

Geplaatst door: Nicole Theunissen op maandag 24 juli 2023 om 18:36 uur

Ik herken ook het teveel oppakken. Ik blijf dat doen en put mezelf uit. Zo wil ik alles snappen van de laptop, TV, wasmachine monteur zijn, toen ik ging zwemmen ging ik filmpjes zoeken van zwemtechnieken om het beter te kunnen en ging ik niet meer voor baantjes zwemmen maar voor een wedstrijdbadpak, een duikbril, een hartslagmeter. Hond: idem, onderzoek naar gedrag van honden. Cerebrale parese van kind: idem, films, DVDs kijken, sites bezoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Onderzoek en ontdek de kloppende versie van jezelf >

Maak een afspraak

Ontvang de nieuwsbrief!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks nieuws over sterkgevoeligheid.