In Samenwerking Inspireren Met Onderzoeken en Ontdekken
Op zoek naar verbinding met je gevoel

Schaduwleven

Lieve sterkgevoelige meisjes en jong volwassen dames, die aan de kenmerken van sterkgevoeligheid voldoen

en in mindere mate: beste jongens en jonge mannen die aan de kenmerken van sterkgevoeligheid voldoen.

Stop nu accuut met je relatie en ren naar de boekhandel. Of, nou ja, pak je telefoon, oh nee, die had je waarschijnlijk al in de hand. Ren/surf naar de boekhandel en koop het boek ‘Schaduwleven’ van Kim Moelands. Zeg alles af, ga zitten en lees. Ril, huiver, tril, lees het boek in een ruk uit, leg het aan de kant en vraag je af: ‘Ga ik verder in en met de relatie waar ik nu inzit of stop ik er mee?’. 

Hoezo dan, vraag je?

Zo’n acht jaar geleden ontdekte ik sterkgevoeligheid en werk ik in mijn psychologenpraktijk met sterkgevoelige vrouwen en mannen. Ik onderzocht en ontdekte op een steeds dieper niveau wat het betekent om sterkgevoelig te zijn en hoe je daar mee om kunt gaan, zodat het een kracht is en niet een zwakte of een blokkade. Mijn inzichten deel ik met sterkgevoelige collegae en cliënten, zodat zij zich ook weer kunnen ontwikkelen. En samen maken we sterkgevoeligheid steeds bekender, want dat is nodig zodat alle sterkgevoelige mensen zichzelf kunnen leren kennen.

Zorgelijk patroon

Nu is er minstens één zorgelijk patroon dat ik afgelopen jaren ontdekte: sterkgevoelige mensen hebben nog wel eens de neiging om een relatie aan te gaan met een partner die trekken heeft van narcisme. Ik vermoed dat het patroon als volgt werkt: de sterkgevoelige persoon ontwikkelt vanuit de gevoelige kant een mate van onzekerheid en is daardoor gevoelig voor de persoon die zich stevig presenteert: de persoon met narcisme. Als die persoon zich dan ook nog eens charmant toont, dan kan het snel gaan. Er wordt een relatie aangegaan, samenwonen/trouwen komt om de hoek en … de partner laat al snel zijn of haar ware aard zien. Een zinnetje dat ik nog wel eens terug hoor via cliënten is: ‘Ik fix het wel’. Zorgelijk, narcisme is niet echt te fixen, tenminste tot nu toe. Uit gekheid flapte ik er ooit een keer uit: ‘Voor narcisme is maar één oplossing: de kogel’. Kim Moelands heeft mij laten zien dat dit onzin is, er zijn meerdere oplossingen.

Fantastisch boek

En dat doet ze in een fantastisch boek. Vanuit meerdere gezichtspunten krijgt de relatie tussen de (sterkgevoelige?) Elena en de narcistische Daniël een smoel. Personages komen levensecht tot hun recht en de complexiteit van het leven krijgt vorm, inclusief vroegkinderlijk trauma en welke gevolgen dat kan hebben. En de ontknoping is een verrassing tot in het op een na laatste hoofdstuk. Ik kan je vertellen: dat was echt een verrassing. 

Ik kan je van alles en nog wat vertellen over sterkgevoeligheid en narcisme en de lastige verwevenheid van die twee. Als je verliefd bent of denkt te zijn, dan neem je dat toch niet van me aan. Lees dan liever het boek ‘Schaduwleven’ van Kim Moelands. Als je dan in een spiegel kijkt en niet tot handelen overgaat, dan weet ik het ook niet meer.

Nou ja, stiekem wel natuurlijk: tijd voor therapie.

© Frank Odding, 2023-03-28

Reacties:

Geplaatst door: Frank Odding op maandag 17 april 2023 om 19:28 uur

Vandaag hoorde ik weer eens het nummer 'Dat heb jij gedaan' van Meau. Die past precies bij het thema van dit blog en het boek 'Schaduwleven': https://www.youtube.com/watch?v=eieyuEAPVj4

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Onderzoek en ontdek wat je gevoel je wil vertellen >

Maak een afspraak

Ontvang de nieuwsbrief!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks nieuws over sterkgevoeligheid.