In Samenwerking Inspireren Met Onderzoeken en Ontdekken
Op zoek naar verbinding met je gevoel

‘Ik zag zijn potentie en ik heb het tot mijn missie gemaakt om dat eruit te halen’

Kenmerk 8 van sterkgevoeligheid?

Ik bedacht me vanuit het niets dat ik mensen, die ik ontmoet en leer kennen, niet zie zoals ze zijn en wel hoe ze kunnen worden. Nu vraag ik me af of dit een kenmerk van sterkgevoeligheid is of dat meer mensen dit hebben. Daarom dit blog en het verzoek te reageren.

Eerst iets over de mogelijke aanleiding van die ingeving.

In 1997 trouwde ik met Judith. Achteraf gezien trouwde ik niet met haar op dat moment en wel met de potentie die ik in haar zag (meende te zien). Terugkijkend zie ik dat zij in een gestaag tempo steeds meer van die potentie in zich opneemt. Wat mij betreft klopt dit. Mede hierdoor blijft onze relatie in beweging en dat houdt de moed erin. Goddank.

Tijdelijke, veranderbare of vastzittende blokkades.

Wat nou als er een blijvende blokkade in Judith zou zitten, die voorkomt dat zij die -vermeende- potentie niet vast kan pakken? En wat als ik blijf leven met het beeld dat ik van Judith heb en niet met haar ‘ik in het hier en nu’?
Dat zou frustrerend zijn voor ons allebei. Voor haar omdat ze niet geaccepteerd wordt zoals ze is en voor mij omdat ze niet verder toegroeit naar dat beeld dat ik heb. Op deze manier kunnen er gaten en scheuren in de relatie komen. Uiteindelijk kan dat leiden tot een scheiding. En die hebben we niet meegemaakt tot nu toe. Blokkades die er waren, bij haar en mij, hebben we steeds weer overwonnen en zo vierden we laatst dat we 23 jaar getrouwd zijn.

Sterkgevoelige mensen

Ik besprak dit kenmerk, deze eigenschap met een paar sterkgevoelige cliënten. Ik vroeg hen of ze dit herkenden en of dit een kenmerk is van sterkgevoeligheid of dat het breder gaat. In die paar ontmoetingen ontmoet ik herkenning. Er komen twee lijnen naar voren:

  1. In persoonlijke relaties gaan mensen een relatie aan met de ‘persoon in potentie’. Dat kan goed uitpakken, zoals ik aan het begin van dit blog beschreef. Dit kan ook verkeerd gaan in het geval van een blijvende blokkade in de persoon in kwestie.
  2. In werksituaties: twee cliënten beschreven hoe ze gewaardeerd worden door hun collega’s omdat ze hen verder kunnen helpen. Door het zien van die potentie, kan in een gesprek perspectief geboden worden hoe om te gaan met een situatie, uitdaging of probleem. Dat maakt hen tot gewaardeerde collega’s en zo ontstaan er mooie werkrelaties. Kan een collega niet bij die potentie komen, dan is het niet zo erg als in een persoonlijke relatie: de collega is meer op afstand.

Mits en maar

Er doemen vragen op: die potentie die ik meen te zien: is die er echt? Is dat inbeelding? Is dat een gewenste situatie? Bovendien: is dat een kenmerk van sterkgevoeligheid of is het misschien gewoon zweverig? Is het een algemene menselijke eigenschap?

Oproep

Mijn wens is om het onderwerp ‘sterkgevoeligheid’ steeds verder te verdiepen én om er geen kenmerken bij te plaatsen die breder gaan dan alleen sterkgevoeligheid. Daarom mijn oproep aan jou om te reageren op de volgende twee vragen:

1. Herken jij je in de kenmerken van sterkgevoeligheid?

2. Herken jij jezelf in het zien van de potentie in andere mensen in plaats van wie ze in het hier en nu zijn? Vertel eens?

Geef je reactie in de openbaarheid door te reageren op dit blog of in beslotenheid door te mailen naar info@isimoo.com. Vraag ook aan andere mensen om te reageren. Ik ben benieuwd wat er uit komt, dus kom maar op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Onderzoek en ontdek wat je gevoel je wil vertellen >

Maak een afspraak

Ontvang de nieuwsbrief!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks nieuws over sterkgevoeligheid.