In Samenwerking Inspireren Met Onderzoeken en Ontdekken
Intuïtieve therapie in eenvoud

Hooggevoelig of sterkgevoelig II

Ondertussen verder gelezen in ‘The highly sensitive person’ van Elaine N. Aron. Interessante zaken tegengekomen. Er zit overeenkomst tussen hooggevoelig en sterkgevoelig: beide soorten mensen hebben veel door, meestal meer dan heel wat anderen. Dat op zich kan al lastig zijn. Je kunt er dan ook last van krijgen en je kunt je alleen voelen, omdat anderen dit niet herkennen of het afdoen als onzin.

Sterke kant

De manier waarop hooggevoelige mensen hiermee omgaan is anders dan hoe sterkgevoelige mensen dat doen. De laatste kunnen hun sterke kant aanzetten en daarmee de gevoelige kant afschermen. Hooggevoelige mensen missen die interne sterke kant, waardoor ze sneller van slag zijn.

Overeenkomst is: hoe meer je rekening houdt met je eigen kenmerken en daar ruimte voor zoekt, krijgt en vasthoudt, des te gelukkiger ben je.

Speciaal én neutraal

Grappig vind ik hoe Elaine aan de ene kant schrijft ‘how special we are’ en aan de andere kant dat we vooral ‘equal’ zijn en het ‘neutral’ moeten benaderen. Die schijnbare tegenstrijdigheid gaat tegelijkertijd twee verschillende kanten op en is moeilijk te verenigen.

Persoonlijk zie ik sterkgevoeligheid niet als iets speciaals. Daar ben ik waarschijnlijk ook een te nuchtere Drent voor. Het is vooral iets anders. Dat is zowel een last als een kracht. Als er ruimte is om je sterkgevoeligheid te gebruiken en in te zetten, dan kunnen mensen en organisatie groeien. Is die ruimte er niet, dan keert de boemerang terug naar de sterkgevoelige mens en die zit er mee.

Kwartje

Zo merk ik nog een verschil tussen de manier waarop Elaine het proces beschrijft: ‘And so I had the privilege of explaining Kristen to her self – an explanation obviously long overdue’. Die schijnbare redderrol lees ik wel meer tussen de regels door. Als ik sterkgevoelige mensen de lijst met kenmerken van sterkgevoeligheid laat zien, hoef ik meestal niets uit te leggen: het kwartje, ondanks lang geleden verdwenen, valt meteen.

Ik had een tijdje geleden een vrouw van 66 jaar in mijn praktijk. Ze las de kenmerken, kreeg tranen in haar ogen en vroeg: ‘waar heb je dit vandaan gehaald?’ Ze keek in een spiegel en wist niet wat ze zag. Ze herkende het echter meteen.

Arousal

Elaine schrijft een mooi stukje over ‘arousal’, opwinding of prikkels. Mijn indruk is dat HSP-ers over het algemeen kortere lontjes hebben en sneller van hun stuk zijn dan sterkgevoelige mensen. Volgens haar is het ‘often we are not aware if what is arousing us’. Dat geldt niet voor sterkgevoelige mensen, die hebben dat juist wel door, die hebben meer ‘bodybewustzijn in het moment’.

Dan komen we op bladzijde 10 en 11 een aantal kenmerken van HSP-ers tegen die ‘make you special’. Ik ervaar die als erg algemeen en bovendien zijn die deels ook van toepassing op ‘gewone’ mensen en op mensen met ADD en/of ASS.

Ik kom interessante zaken tegen, zoals de verhouding tussen persoonskenmerken en de cultuur waarin je opgroeit, welke kenmerken gezien worden als sterk en welke juist al zwak. 

Gaat dit boek over mij?

Ik heb niet het idee dat dit boek over mij, de ontdekker van sterkgevoeligheid, gaat. Een sterkgevoelige collega maakte een opmerking: ‘Ik ben niet door het boek heengekomen, ik heb hem weggelegd’. Ik betwijfel ook of ik erdoor zal komen. Voor nu heb ik in ieder geval hoofdstuk een gelezen, de kop is eraf.

©FrankOdding, 2021-02-11

Reacties:

Geplaatst door: Frank Odding op dinsdag 23 augustus 2022 om 08:41 uur

Hallo Liesbeth, ik zie dat ik nog niet gereageerd heb. Dank voor je reactie en je feedback. Heb je Elaines boek al gelezen en een conclusie getrokken?

Geplaatst door: Liesbeth van Besouw op woensdag 18 augustus 2021 om 20:25 uur

Hoewel deze blog-bijdrage al (alles is relatief) "oud" is, zie ik 'm nu pas voor het eerst. En zal ik graag je uitnodiging aannemen om te reageren. Wat een geweldig aansprekend verhaal. Ik herken veel in wat je zegt en ben geneigd om meteen Elaine te gaan lezen om te zien of ik hetzelfde ervaar.... Ga zo door!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Onderzoek en ontdek de kloppende versie van jezelf >

Maak een afspraak

Ontvang de nieuwsbrief!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks nieuws over sterkgevoeligheid.