In Samenwerking Inspireren Met Onderzoeken en Ontdekken

Therapie voor sterkgevoelige mensen

en voor mensen op weg naar verbinding met hun gevoel

Grenze(n)loos verdriet, de praktijk

‘Het wordt kleiner’, roept mijn cliënt verbaasd uit. We doen een oefening waarbij ze haar verdriet aan een beeld koppelt. ‘Een grote steen’. Ik refereer aan een hunebed en wordt gecorrigeerd: ‘Eén alleen’. De steen is groot en zwaar en ze mag er niet dichtbij komen. Ze kan de steen niet aanraken en ondertussen overweldigt de steen en dus haar verdriet haar. Een huilbui volgt. Ik laat die er zijn en ga verder: ‘Kun je in gedachten tussen jou en die steen een rivier laten stromen?’ Nou, dat kan ze, er komt een grote, wilde rivier tussen haar en de steen. Zo oefenen we een tijdje verder. We leggen de rivier om de steen heen, we kijken naar de steen en we keren de steen de rug toe en kijken de ruimte van gras en lucht in. De rivier wordt rustiger, er blijft een kalm beekje over en het verdriet wordt kleiner.

Verbazingwekkend én het werkt. Er treedt ontspanning op, er klinkt een lach. Zo gaat dat bij ISIMOO Therapie in Eenvoud: geen therapie zonder de lach van de ontspanning.

Een voorbeeld uit de dagelijkse praktijk in het werken met verdriet en verlies. De techniek van visualisatie is universeel toepasbaar, de toepassing die de individuele cliënt maakt is uniek. En hoe ik daar als psycholoog/therapeut op reageer dus ook. En een goed toegepaste visualisatie werkt door in ons gevoel. Ont-spanning is meestal het gevolg. En dat is wat we als mens nodig hebben in een periode van en vol verdriet. Ontspanning leidt tot een beetje meer energie en met die energie ziet de wereld er net even anders uit.

Vlak voor het weggaan, kijkt de cliënt mij peinzend aan: ‘Wat me opviel, was dat je helemaal niet inging op mijn huilbui’. Heerlijk, zo’n sterke, gevoelige én scherpe vrouw: terwijl we aan het werk zijn in de gaten houden wat er wel en niet gebeurt. Ik beaam het en zeg: ‘Ik ging in op een dieperliggende behoefte of verlangen’.

Geraakt door dit blog omdat je met verdriet te maken hebt? Kom langs, ik help je graag. Reacties op dit blog zijn van harte welkom. In Samenwerking Inspireren en Samen Onderzoeken en Ontdekken: het mooiste wat er is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Onderzoek en ontdek wat je gevoel je wil vertellen >

Maak een afspraak

In 5 stappen van klacht naar kracht met onze diensten:

Ontvang de nieuwsbrief!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks nieuws over sterkgevoeligheid.