In Samenwerking Inspireren Met Onderzoeken en Ontdekken
Op zoek naar verbinding met je gevoel

Grenzen in en tussen Mensen, deel 2

Het onderwerp ‘grenzen’ heeft mij grenzeloos stevig bij de kladden gegrepen. Ik onderzoek en ontdek steeds meer. Inmiddels heb ik 4 keer deze training gegeven. Vier keer een training met dezelfde titel en toch vier verschillende trainingen. De groep bestaat steeds uit een andere samenstelling en meestal uit andere mensen. En als er andere mensen zijn, gebeuren er andere dingen. En zijn andere wensen en verwachtingen en vooral: er is een andere dynamiek. Aan de ene kant de groepsdynamiek en aan de andere kant de dynamiek tussen de mensen in de groep. Liggen ze elkaar, spreken ze elkaar aan, stoten ze elkaar af?

Ik had de try-out van de training gedaan met een groepje van drie mensen. Ik had een opzet gemaakt en naar aanleiding van de praktijk kon ik zaken aanpassen. Dat heb ik gedaan en toen kwam training 2 met 6 mensen. Andere mensen, andere sfeer, ander tempo om tot vertrouwen te komen. En een trainer die nog in de sfeer van de eerste groep zat. Dat ontdekte ik halverwege de ochtend. Een mooie ontdekking, want ik doe een groep te kort als ik ze vergelijk met een andere groep. Training II werd een bijzondere ervaring, net zo bijzonder als de eerste én totaal anders. Afgelopen woensdag had ik de derde groep. Vier mensen hadden zich aangemeld, ik kende ze alle vier apart en was benieuwd hoe het zou zijn met hun in een groep.

De dag begon voor mij met een oud patroon: voor de derde keer een dezelfde training, het nieuwe is eraf, tijd voor een nieuwe uitdaging. Ik merkte dit stukje schaduw-ik op en liet het voor wat het was. Met volle aandacht aan de bak. Dit keer op een nieuwe locatie, omdat de andere locatie bezet was. Twee zalen gehuurd: een gespreks-/reflectieruimte en een oefenruimte. Gelegenheid om te ervaren hoe dat zou zijn. Niet door erover na te denken, wel door te doen en ervaren. En dan daarop reflecteren en tot inzicht komen.

Vier tevreden mensen die in de evaluatie tot de conclusie kwamen: dit wisten we allemaal wel, nu voelen we het ook. En daar gaat het om. Weten is leuk (echt waar!), voelen is veel belangrijker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Onderzoek en ontdek wat je gevoel je wil vertellen >

Maak een afspraak

Ontvang de nieuwsbrief!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks nieuws over sterkgevoeligheid.