In Samenwerking Inspireren Met Onderzoeken en Ontdekken
Op zoek naar verbinding met je gevoel

Grenzen in en tussen Mensen, deel 1

‘Kom ik er ook weer vanaf?’ Een jonge vrouw kijkt mij met paniek in de ogen aan. Ze heeft de uitstraling en het gevoel van een andere deelnemer overgenomen en ze kan het niet kwijtraken. Een o zo bekend probleem uit het dagelijks leven. Terwijl de andere 5 deelnemers reflecteren op hun ervaringen en inzichten naar aanleiding van de gedane oefening, richt ik mij op Meyke. Ze zit op de grond in een veilig gecreëerd hoekje van de trainingsruimte, een ruime kerkzaal waar een deel van de stoelen is weggehaald.

‘Jazeker’, antwoord ik, ‘wacht even’ en ik loop weg om wat te pakken. Teruggekomen leg ik een wat dikker wit touw in een ruime boog om Meyke. Ik blijf zelf buiten haar ruimte. ‘Dit is jouw ruimte, hier is de grens, hier stop jij en hier begin jij’. Ik vraag haar de uitstraling van de ander vast te pakken. Meykes handen sluiten zich. Ik vraag het pakketje aan mij te geven. Nadat ik het aangepakt heb, gebruik ik mijn lichaam als fysieke grens tussen Meyke en het pakketje. ‘Wat wil je dat ik ermee doe?’ Het moet in de prullenbak. Ik sta op en loop de ruimte uit naar de dichtstbijzijnde prullenbak. De deur blijft open en ik laat het deksel met opzet dichtvallen. Ik loop terug naar Meyke, die zichtbaar opgelucht, kan gaan schrijven in haar reflectieboekje. Daar is ze wel even zoet mee.

Terugblik
 Dit voorval gebeurde afgelopen vrijdag tijdens de training ‘Grenzen tussen Mensen’. Zes mensen hadden zich opgegeven en verdiepten zich een dag lang in het thema ‘grenzen’. Oefeningen worden afgewisseld met reflectiemomenten zodat er tijd is om inzichten te bewaren. In het reflectieboekje hadden ze al hun vragen m.b.t. ‘grenzen’ opgeschreven. Zo ontstaat er een mooi persoonlijk document, dat meegaat het ‘gewone’ leven in.

Sterk én gevoelig én grenzen
‘Grenzen’, dat is het kernthema van veel sterke én gevoelige vrouwen. Trouwens ook van sterke en gevoelige mannen, die steeds vaker hun weg naar ISIMOO Therapie & Coaching in Eenvoud weten te vinden. Leven ze vanuit hun sterke kant – die staat meestal voorop – dan gaan ze over eigen grenzen, leven ze vanuit hun gevoelige kant, dan laten ze vaak over grenzen heen gaan. Zo ontstaat in feite een dubbel probleem, wat het dubbel lastig maakt.

Grenzen voor alle mensen
 Toch is deze training voor iedereen die op zoek is naar zijn of haar grenzen. Want misschien is grenzeloosheid wel het kernthema van onze Westerse samenleving. Ik had in 2014 een prima vlucht naar Zuid-Afrika: 10 lange uren vliegen vervlogen in een ademtocht want ik had het boek ‘Borderline Times, het einde van de normaliteit’ van de Vlaamse psychiater Dirk de Wachter in handen. Man, man wat een boek. En wat een bevlogen man; ik hoorde en zag hem in het programma ‘VPRO Boeken’. Dirk de Wachter legt onze samenleving naast de kenmerken van de diagnose ‘Borderline’. Daarmee fileert hij- naar mijn idee geheel terecht- de gekte in onze samenleving. Nu zijn wij zelf die samenleving en de tegenhanger van ‘gekte’ is ‘anti-gekte’ en dat doe ik in de training ‘Grenzen tussen Mensen.

Training
Als je mijn blog van 14 juli 2017 hebt gelezen (https://isimoo.com/ingaan-op-dieperliggende-verlangens/), dan snap je dat ik niet zoveel meer heb met cursussen. Kennisoverdracht alleen is voor mij een gepasseerd station (ik type bijna ‘gepassioneerd’; wat vertelt mijn onderbewuste mij?). Daarom geef ik een training over grenzen: een dag lang spelen en oefenen met grenzen, waarbij onderzoeken en ontdekken centraal staat. Theorie komt alleen aan de orde om de praktijk in te leiden of te verdiepen. En dit bevalt de deelnemers en mij prima.

Keuze op grond van ervaring
De training heeft nu een paar keer gedraaid. Het eerste theoretische concept is tegen het licht gehouden en deels gesneuveld: de bedachte groep te groot, de inhoud te veel. Daarom heb ik voor een tweedeling gekozen: de basistraining is voor maximaal 6 mensen. Dan is er sprake van een groep en er is, zoals Meyke aangaf, ruimte, tijd en gelegenheid om mensen individueel te helpen. Een kleine groep is veiliger dan een grote en geeft voldoende dynamiek om te oefenen. ‘Training II’ is bedoeld voor mensen die de basistraining hebben gedaan en willen oefenen in een grotere groep: maximaal 12 mensen. En ik wil daar werken met een acteur, die een rol kan spelen waar een deelnemer moeite mee heeft, zodat er geoefend kan worden. Een grotere groep kent meer dynamiek en de oefeningen zijn wat steviger.

Waarom meedoen?
In de eerste plaats natuurlijk als jij moeite hebt met grenzen: waar begin ik, waar eindig ik, waarom trek ik de taken en problemen naar me toe, hoe stop ik daarmee? Dit soort vragen. Daarnaast hebben alle psychische problemen te maken met ‘grenzen’. Dus als je ‘bijna burn-out’ bent of regelmatig een dip hebt, kun je naar aanleiding van deze training op tijd je grenzen aangeven en bewaken. In de derde plaats uit nieuwsgierigheid en voor een soort ‘APK’. Je kunt deze training ook volgen in plaats van therapie en coaching of om zo’n traject te verkorten of versnellen. Als je eerst de training doet, krijg je korting op de therapie & coaching. Andersom krijgen ISIMOO-cliënten korting op de training.

Belofte
Je gaat meer begrensd naar huis, dan wanneer je komt. Echt waar. Met in je tas een reflectieboekje met inzichten, ervaringen en doelen voor in het leven van elke dag. Ontmoet ik jou binnenkort in de ‘Speeltuin van de Grenzen’?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Onderzoek en ontdek wat je gevoel je wil vertellen >

Maak een afspraak

In 5 stappen van klacht naar kracht met onze diensten:

Ontvang de nieuwsbrief!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks nieuws over sterkgevoeligheid.