Waar is de Pipi Langkous in jou gebleven?
Wat heb ik aan grenzen?
Alles, werkelijk alles, heeft te maken met grenzen. Elke dag hoor en zie ik grenzeloos gedrag om me heen. Een jongvolwassen vrouw zou koken voor de vier mensen in hun gezin. Staat vader ineens in de keuken een gerecht te maken, omdat hij ervan uitging dat zij een gerecht maakte voor twee personen. Grenzeloos! Een volwassen vrouw in een periode met heftige levensgebeurtenissen, vertelt een familielid in vertrouwen wat er is gebeurd met het nadrukkelijke verzoek hierover te zwijgen. Staat er ineens een meneer op de stoep, die dingen weet die hij niet zou moeten weten. Grenzeloos! De gezondste persoon in een gezin van vier, wordt elke keer de grond ingeboord, door een ander die zichzelf op de voorgrond stelt. Grenzeloos!
Wat heb ik aan grenzen?
Het bespaart je veel ellende als je wat meer aandacht besteedt aan je grenzen en wat vaker binnen je eigen grenzen blijft. En wat belangrijker is: leven binnen je grenzen en bewust van je grenzen levert energie & vitaliteit op. En goed beschouwd zijn dat twee pijlers waar mensen met verschillende psychische klachten gebrek aan hebben. Daarom mijn focus op grenzen en een oproep aan jou: stel een grens, tot hiertoe en niet verder.
Preventief en Curatief
De meeste mensen komen in actie als het feitelijk te laat is. We wachten tot we klachten hebben en als ze ernstig genoeg zijn, gaan we naar de dokter of naar de hulpverlener. Het is eigenlijk veel slimmer om er op tijd bij te zijn. Als je een kleine ontevredenheid, dat is al een eerste grensoverschrijding, bewust opmerkt en er op dat moment meteen wat mee doet, dan ben je in de meeste gevallen snel klaar en je voorkomt ernstiger gevolgen. En grotere kosten omdat je met een of twee gesprekken al een heel eind op de goede weg bent. Maar wat doen wij, slim als we zijn, we negeren het signaal en gaan door. Niet zeuren, maar poetsen. Geen woorden, maar daden. En ondertussen groeit de kleine ontevredenheid uit tot een klacht, omdat hij niet afgehecht was. En uiteindelijk zit je thuis omdat de spanning te groot wordt, de stress te veel of omdat de burn-out toeslaat.
Te laat
Hoe kom je weer op tijd als je eigenlijk te laat bent? Neem je zelf serieus en ga aan de slag met je grenzen. Onderzoek en ontdek waar je grenzen liggen en pas ze toe. Stel een grens en laat niet langer toe dat anderen over je grenzen walsen.
Op tijd
Hoe kom je te laat als je eigenlijk op tijd bent? Door te treuzelen, uit te stellen, signalen niet serieus te nemen en door zeker niet in actie te komen en jezelf een zeur te vinden. NIET DOEN DUS! Kom in actie, als je een signaal van ontevredenheid voelt. Neem het signaal serieus. Neem gas terug, plan een vrije dag of een vrij weekend, doe vanavond eens een keer helemaal niks, maak een wandeling in de natuur, schrijf van je af.
Spontaan
En word weer spontaan. We zijn allemaal spontaan geboren. We plasten en poepten erop los en maakten ons geen moment druk of vader of moeder wel tijd had. We gingen heerlijk onze eigen gang, we lachten en huilden op onze tijd en trokken ons niet zoveel aan van die ander. Net als Pipi Langkous. Die had geen last van psychische klachten, die was spontaan. Wanneer sneeuwde dat spontane kind in jou onder? Wat belangrijker is: waar is die Pipi Langkous in jou gebleven? Ik weet het, jij ook?
©FrankOdding
Geef een reactie