In Samenwerking Inspireren Met Onderzoeken en Ontdekken
Intuïtieve therapie in eenvoud

Grenzen in en tussen Mensen, deel 4

Heb jij last van psychische klachten?

Vraag je dan eens af hoe je omgaat met je grenzen. De kans is namelijk groot dat je over grenzen bent gegaan, waarvan je misschien niet eens wist dat ze bestonden. Wat begon als een kleine ontevredenheid, eindigt vaak in een niet meer herkenbare vorm die past bij dat begin. Een kleine ontevredenheid op het werk, die je niet opmerkte en dus niet oppakte, ziet er uiteindelijk uit als een burn-out. Een te overkomen relatieprobleem, leidt in niet opgepakte vorm soms tot een vechtscheiding.

Kleine ontevredenheden

Het lastige is echter dat je vaak niet gericht bent op die kleine ontevredenheden. Die horen erbij, niet zeuren, gewoon doorgaan. Preventie van problemen is nog altijd lastig van de grond te krijgen. Bereidheid tot betalen komt vaak pas als het te laat is. Dat is jammer van het geld en van de problemen die achterwege hadden kunnen blijven.

Grenzen

Ik ben ervan overtuigd dat het onderliggende probleem van psychische klachten altijd een relatie heeft met het thema ‘grenzen’. Daarom is dit thema de kapstok waar ik andere thema’s aan ophang. En met succes. Zo heeft Meyke, lees mijn blogs, in mijn bijzijn (twee trainingsdagen en een aantal therapiegesprekken) nog geen paniekaanval gehad. Terwijl ze daar al 20 jaar en vele therapieën verder last van heeft. Wonderlijk om mee te maken. Voor haar geweldig. Voor mij ook denkwerk omdat ik deze ervaringen verwerk in mijn boek ‘Grenzen, leven draait om grenzen in en tussen mensen’.

Hechting

Aan mijn grenzenkapstok hangen inmiddels een paar onderwerpen. Zo las ik op aanraden van een sterkgevoelige voormalige cliënt het boek ‘Verbonden, hechting & liefde’ van Amir Levine en Rachel Heller. En ik zou Frank niet zijn als ik hun aanpak van ‘Effectieve communicatie’ niet zou uitbreiden tot een dieper model. In mijn eerste nieuwsbrief die binnenkort verschijnt, licht ik het toe en deel ik het met jullie. Meld je dus aan via de link op de homepage van www.isimoo.com.

Zelfacceptatie

Verder moest ik voor mijn lidmaatschap van de NFG studiepunten halen. Voor 8 punten heb ik mezelf gestimuleerd door een onderwerp te nemen, waar ik verwachtte wat mee te kunnen: ‘zelfacceptatie’, een online college van Elke Smeets. Dat onderwerp bleek een voltreffer te zijn, waar ik meteen mee aan de slag kon. Verschillende cliënten bleken naar mij toe milder te zijn als we de rol van psycholoog en cliënt omdraaiden, dan dat ze voor zichzelf waren.

Oersoep

Een tweede zaterdag besteedde ik voor een deel aan het rooien van een boom in onze tuin en voor een deel aan ‘narcisme’. In zijn college via www.hupper.nl geeft Martin Appelo boeiende informatie over het ontstaan van psychische problemen en narcisme in het bijzonder. Diepgaander dan de fenomenologische aanpak van de DSM. Echt boeiend de benadering die Martin schetst. En het aardige is dat ik die aanpak kan verwerken in mijn werkwijze. Aan de ene kant omdat psychische problemen te maken hebben met de ‘oersoep’ van Martin. Aan de andere kant omdat niet alleen vrouwen met borderline voorkeur hebben voor narcistische mannen (inzicht uit het college), ook sterkgevoelige vrouwen vallen iets te vaak voor deze mannen. Als die vrouwen dan tot zichzelf komen en meer ruimte innemen, ontstaan er problemen.

Dilemma

Aangezien ik die sterkgevoelige vrouwen help tot zichzelf te komen, creëer ik als het ware dus ook een probleem. En als die vrouwen niet tot zichzelf komen, dan hebben zij een probleem. Dilemma dus. En laat dat dilemma nou net de angel zijn waardoor onvruchtbare relaties doorgaan. Het mooie van het Huppercollege ‘Narcisme’ is dat er perspectief wordt geboden hoe je met een narcist kunt samenleven. Al met al een boeiende zaterdag, al is de boom nog niet volledig gerooid. Tijd om ‘tuintherapie’ te introduceren.

Hersenhelften

Nog een aanpak die aan mijn grenzenkapstok hangt: ‘Krachtig anders leren’. Ik las het Ebook ‘Het zit er wel in, maar het komt er niet uit’ en het boek ‘Krachtig anders leren, de kernvisiemethode’ ligt op de leesstapel. Ben je linkerhersenhelft georiënteerd of rechterhersenhelft? Is er verbinding tussen die twee helften of lijkt er een schot tussen te zitten? Dat maakt nogal uit voor je manier van communiceren en dus ook voor je manier van grenzen kennen, ontdekken en toepassen.

Grenzenkapstok

Grenzen in en tussen mensen dus als kernthema. Al die andere onderwerpen die ik in mijn rugzak meeneem en wat ik in de toekomst nog tegenkom, komen – als ze interessant genoeg zijn- aan die kapstok te hangen. En dat met één doel: jou helpen de best haalbare versie van jezelf te ontdekken, zodat je psychisch zo gezond als mogelijk leeft. En wie wil dat nou niet?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Onderzoek en ontdek de kloppende versie van jezelf >

Maak een afspraak

Ontvang de nieuwsbrief!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks nieuws over sterkgevoeligheid.