In Samenwerking Inspireren Met Onderzoeken en Ontdekken

Therapie voor sterkgevoelige mensen

en voor mensen op weg naar verbinding met hun gevoel

De Volvo V70 en het huwelijk

In een gesprek vergeleek ik het huwelijk met een Volvo V70. Ik vind het een prachtige auto. Zie je hem voor je: glanzend zwart, glimmend gepoetst, ramen gewassen, interieur verzorgd. Een plaatje om te zien. Jarenlang heb je er samen plezier van gehad, vele ritten gemaakt, avonturen beleefd, omgevingen verkend en vakanties gevierd. Onderhoudsbeurten zijn uitgevoerd.

De aandacht was zo gericht op de verschillende onderdelen van de auto, dat er op één instrument niet gelet is: de brandstofmeter. De tank werd leger, leger en uiteindelijk staat de auto stil. Mooi als altijd, kloppend als voorheen, alleen rijdt hij niet meer. Je kunt de mooie Volvo V70 nog vooruitduwen, hij kan van een helling afrollen, hij kan getrokken of weggetakeld worden. De echte glans is er echter af.

Wat is in jouw relatie de brandstof? Is jullie tank nog gevuld? Of is de vaart eruit en komt het tot stilstand? 

Ik zie vier verschillende soorten brandstof die de motor van de relatie kunnen vormen. De vier samen geven het mooiste resultaat.

1. De non-verbale verbinding

De verbinding van afstand en nabijheid: kun je bij elkaar zijn, in stilte en je veilig en vertrouwd voelen? Niets te moeten of te hoeven en van alles te mogen mogen en te kunnen? Kan je afstand nemen en je toch verbonden voelen, waarbij je niet omvalt en wel op eigen benen staat? Kan je van afstand weer komen tot nabijheid, zonder daarbij over andermans grens te gaan? En met inachtneming van je eigen grenzen? Voel je of de ander nabij is of afstand houdt? Merkt de ander op dat jij gereserveerd bent en je afstandelijk opstelt?

2. De lichamelijke verbinding

De wereld van de aanraking in de breedste zin van het woord: een kus, een zoen, een omhelzing, een knuffel, een vrijpartij met/zonder kleren aan, de hand over je rug bij het langslopen, hand in hand wandelen, de seksuele lustpartij en het innig gevoelde liefdesspel.

3. De emotionele verbinding

Het delen van emoties en gevoelens, daarover doorpraten en elkaar horen, zien, erkennen en steunen. Het diepere gesprek, voorbij de smalltalk over alledaagse dingen die aandacht vragen.

Tijd en aandacht voor elkaar, raken en je laten raken. 

4. De cognitieve verbinding

Het delen van gedachten en ideeën, dieper doordenken en -praten over een boeiend onderwerp. Het van meerdere kanten bekijken, uitdiepen en tot inzicht komen. Het samen werken aan een project, komen tot actieplannen en do-to lijstjes. Een lange wandeling waarbij je door kunt praten over wederzijdse boeiende onderwerpen die je bezighouden.

Met deze vier verbindingen werkt het net zoals met de ‘5 talen van de liefde’: je hebt je eigen voorkeursstijl of -ingang en je hebt te maken met die van je partner. Dat kan in lijn liggen met elkaar en het kan tegenover elkaar staan.

Is de een van de non-verbale verbinding en de ander van de emotionele verbinding, dan kan het zijn dat je niet aan de lichamelijke verbinding toekomt, omdat de een geen nabijheid voelt en de ander zich niet emotioneel betrokken. Je tank loopt leeg en voor je het weet, gaat het tempo naar beneden en de vaart eruit.

Heb je allebei dezelfde ingang, dan kan het zijn dat je de andere drie veronachtzaamd. Ben je allebei van het lichamelijke contact, dan kan het zijn dat gevoelens en emoties minder aandacht krijgen en dat het gesprek stilvalt. Kijk maar eens in restaurants waar stellen eten: wat zie je dan?

Ben je allebei van de cognitieve verbinding, dan is de relatie ook eenzijdig, al kan het wel een vorm van voldoening geven. 

Persoonlijk denk ik dat met name de lichamelijke verbinding en de kracht daarvan voor een relatie onderschat wordt. ‘Hij komt er bij mij niet meer in’ (dit zei volgens een vroegere cliënt een vriendin van haar), dit klinkt wel stoer, maar zal ze ook door hebben gehad wat de impact hiervan was? Het zonder te praten, samen kunnen spelen in het spel der liefde, dat is een niet te onderschatten vorm van brandstof. En samen met de andere drie, mengt het geheel tot een turbobrandstof en zie en voel dan je Volvo V70 eens zoeven over de snelweg. Prachtig toch?

Staan jullie al een tijd stil en krijgen jullie de auto niet meer gestart? Wordt het dan niet eens tijd voor een servicebeurt? Kom langs en we gaan aan de slag, je kunt erop wachten, een leenauto is niet nodig! 

Bel met 06 22 45 47 21 (Frank) of mail naar info@isimoo.com.

Voor Ede en omgeving: bel met 06 23 59 30 10 (Christien) of mail naar info@praktijk-mooimens.nl 

©FrankOdding, 2024-04-03

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Onderzoek en ontdek wat je gevoel je wil vertellen >

Maak een afspraak

Ontvang de nieuwsbrief!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks nieuws over sterkgevoeligheid.