In Samenwerking Inspireren Met Onderzoeken en Ontdekken
Op zoek naar verbinding met je gevoel

Avontuurtjes

Vreemdgaan, ik raad het je aan. 

Ik bedoel: het is toch geen doen. Je bent amper 40 en je hoort: ’Bij mij kom je er niet meer in’. Nou, dan maar bij een ander toch? Of jij komt niet meer aan je trekken omdat hij er geen zin meer in heeft. Zijn kleine man weigert dienst en hij vindt het best. Kom op zeg, er gaat toch niets boven lekkere sex op z’n tijd? 

Excuus

Wat zo mooi is: vreemdgaan is nooit het probleem van één persoon. Ja, haha, er is altijd een ander bij betrokken. Maar dat bedoel ik niet. Als twee mensen echt en innig verbonden zijn, is vreemdgaan niet aan de orde. Pas als er ruimte is tussen de liefdespartners, dan gaat de een of de ander op avontuur. Met alle gevolgen van dien, dat wel. Maar zo lang de ander het niet weet… Bovendien is die ander onderdeel van het ruimteprobleem.

Praktijkvoorbeelden

Een man van in de 50 maakte een profiel aan op een datingsite. ‘Het was niet de bedoeling …’. Nee, maar het gebeurde wel.

Een man van in de 40 gaf geen eerlijk antwoord toen zijn vrouw hem vroeg ‘Houd je nog van me?’ Hij zweeg en antwoordde even later: ‘Dat weet je toch?’ Een tijd later kwam hij een andere vrouw tegen.

Een cliënt van in de 30 vertelde dat ze sex wilde met een andere man. Haar man wist wel dat ze het af en toe doet met een andere vrouw. Ze hadden samen ook wel een koppel gevormd met een ander stel. Maar nu vertelde ze het hem maar niet.

Eén maar

Dat zogenaamd spannende, dat stiekeme, dat gluiperige. Kom op zeg. Je bent volwassen, handel dan ook als volwassene. Sta in voor je eigen wensen, behoeften en verwachtingen. Gedraag je niet als een 16-jarige bakvis achter het fietsenhok. Die tijd zit nog ergens in je levensverhaal, is geweest en die ligt achter je. Het is niet de bedoeling die keer op keer te herhalen als je volwassen bent. 

Wees liever open, oprecht en transparant.

Therapie

Die cliënt van in de 30 vertelde het tegen mij, een psycholoog, die alleen werkt met cliënten als er sprake is van echt contact en echte verbinding. Het is bij mij in de praktijk: we communiceren op het niveau van intimiteit of niet. Geen gelazer met schijnintimiteit, dat doe je maar in je eigen leven. Dit soort contact hadden wij.

Ik reageerde: ‘Je bent toch geen 16-jarige achter het fietsenhok? Kom op, toon je ballen en bespreek het. Kom op voor je belangen, voor je wensen, behoeften en verwachtingen’. Zij had het lef, de moed en de kracht. Hij stemde in. Wees gerust: de sex en de spanning met een nieuwe partner wordt er echt niet minder van. Je voelt je eerder vrijer.

Als die 40-jarige 10 jaar geleden met zijn vrouw in therapie was gegaan i.p.v. zo’n vaag antwoord te geven, dan was er misschien nog iets aan de relatie te doen. Nu was de therapie snel klaar en het huwelijk geëindigd. 

Als die 50-jarige naar zijn vrouw was gestapt en zijn nieuwsgierigheid besproken had, dan hadden ze allebei of samen een profiel aan kunnen maken. Wat zouden ze een lol gehad hebben.

Doodlopende weg

Wat spannend was, eindigt vaak met een kater op de bank van een scheidingsmakelaar (raar woord eigenlijk) of van een relatietherapeut. ‘Hij ging vreemd’. ‘Zij deed het met die baas van haar’. Ja, is waar. EN er was ruimte tussen jullie twee. Door die ruimte te onderzoeken, te begrijpen en weg te werken, kun je samen bouwen aan een vernieuwde, verdiepte en eerlijke relatie. 

Of en hoe jullie weer op elkaar afgestemd raken, met balans in de relatie, weet ik niet. Bij ISIMOO onderzoeken en ontdekken we in samenwerking wat jullie nodig hebben. En we werken aan wat we ten diepste werkelijk willen: gezien, gehoord, erkend worden. 

Door die ene andere, je partner die alles van je weet en toch van je houdt: ‘Mag ik dan bij jou?’ 

©FrankOdding, 2020-11-19

Reacties:

Geplaatst door: Frank Odding op woensdag 25 november 2020 om 20:15 uur

Hallo Jan en Jan, dank voor jullie aanvullingen. Kunnen mensen mooi over nadenken.

Geplaatst door: Jan op woensdag 25 november 2020 om 13:06 uur

Mooi stuk. Helemaal waar ? alleen is praten lastig als het al vast zit. Dus er vroeg bij zijn. En niet op de tribune blijven zitten ?

Geplaatst door: Jan van Veluw op maandag 23 november 2020 om 21:28 uur

Vreemdgaan is van alle tijden en zeer menselijk. Het accepteren van vreemdgaan om je relatie te redden kan een optie zijn. Denk daar eens over na. Roep niet direct: we kunnen maar beter uit elkaar gaan. Want scheiden is toch vaak een lijdensweg, zo definitief en eenzaam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Onderzoek en ontdek wat je gevoel je wil vertellen >

Maak een afspraak

Ontvang de nieuwsbrief!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks nieuws over sterkgevoeligheid.