Stel: je bent sterkgevoelig en je gaat in therapie of je laat je opnemen gedurende langere tijd omdat het echt niet meer gaat en je wilt werken aan jezelf. Ik wens je dan van harte een sterkgevoelige hulpverlener toe, omdat die snapt wie en hoe jij bent en dwars door je heen prikt om bij je diepere lagen te komen. Dan word je écht geholpen.
Helaas is de kans groot dat je niet zo’n hulpverlener tegenkomt. Wat gebeurt er dan?
Jij voelt al snel aan dat je niet echt begrepen wordt, je voelt je niet echt gezien en gehoord. Omdat jij meer doorhebt dan de hulpverlener tegenover je, pas je je al snel aan aan wat de ander aankan. Je eigen verhaal zwak je een beetje af, je verdraait – onbewust – de feiten net een klein beetje zodat de ander het aankan. Kortom: jij zorgt voor de hulpverlener in plaats van andersom. Dat is vanzelfsprekend niet de bedoeling maar het gebeurt wel.
Eerst maar eens kijken hoe dit zit
Ik stel me voor dat mensen verschillende mates van diepgang hebben. Ik zie hier geen oordeel in, voor mij is dit gewoon een feit. De persoon met één bolletje diepgang leeft relatief eenvoudig en doet zijn ding. De persoon met twee bolletjes diepgang snapt en doorziet dat. Andersom wordt persoon 2 niet helemaal doorgrond door persoon 1. Dat gaat zo door: de persoon met drie bolletjes diepgang doorziet wel persoon 1 en 2, andersom weer niet. Op deze manier ontstaan er vormen van miscommunicatie en niet gezien, gehoord, erkend worden.
Sterkgevoelige mensen hebben veel door, zien veel problemen en gelukkig ook veel oplossingen, ze prikken door andermans gedrag en uitstraling heen. Stel dat zij 5 bolletjes diepgang hebben. Dan doorzien zij de mensen links van hun, maar zelf voelen ze zich niet altijd begrepen. Er treedt een gevoel van anders zijn op en soms ook van eenzaamheid en daardoor somberheid. De sterke kant wordt aangezet, de gevoelige kant weggedrukt en dat gaat een tijd goed. Op termijn wreekt het weggedrukte gevoel zich. En dan ontstaat de behoefte aan therapie. En dan zit je daar tegenover die therapeut. Maar hoeveel bolletjes diepgang heeft die hulpverlener? Ik wens je toe net zoveel als jij en liefst wat meer. Maar dat wordt moeilijk als 5 bolletjes diepgang het maximum is.
Wat kun je dan doen?
1. Neem verantwoordelijkheid voor jezelf en je eigen proces. Vertel de hulpverlener dat je sterkgevoelig bent, laat de kenmerken zien (staan op mijn website) en praat hierover door. Wijs de hulpverlener op mijn boek, zodat die zich kan verdiepen in wie en hoe jij bent;
2. Wees ervan overtuigd dat je altijd een keuze hebt: je kunt blijven, je kunt gaan, je kunt om een andere hulpverlener vragen;
3. Neem niet zondermeer iets van de ander aan, niet in het algemeen en ook niet van een hulpverlener. Vraag je altijd af of wat er gezegd wordt, ook voor jou klopt. Neem uit een gesprek alleen mee wat voor jou kloppend is;
4. Communiceer vanuit de basis van kloppende communicatie en maak daarover afspraken met je therapeut: gelijkwaardig & wederkerig, afgestemd & verbonden. Binnenkort heb ik hier kaartjes van, op formaat creditkaart, zodat je deze principes altijd bij je kunt hebben en uit kunt delen. Een voorbeeldzin van deze manier van communiceren: “ik vertel je graag hoe ik het zie, is dat voor jou oké?” (Eerst je eigen intentie, dan uitreiken naar de ander).
Ik kreeg van een cliënt, die met sprongen vooruitgaat de volgende feedback: ‘Wat klopt dat model van kloppende communicatie toch. IJzersterk. Of: zo sterk als brons. Probeer het dagelijks in een veelheid van contactmomenten toe te passen. En merk dat het voor mij zo bevrijdend werkt: geen gemiep meer, directe helderheid, geen ruimte voor verborgen boodschappen/verwachtingen. Voor mij is het echt een effectief middel om mezelf bij de communicatieles te houden en mijn grenzen in tact te houden’.
5. Houd een dagboek bij van de therapie en noteer wat voor jou (nog) niet klopt en maak een afspraak met mij of een sterkgevoelige collega, dan maken we het kloppend voor jou.
Ben jij sterkgevoelig en heb je nu therapie van een niet sterkgevoelige hulpverlener? Dan wens ik je toe dat je verder kunt met wat ik hierboven beschreef. Heb je vragen, opmerkingen of aanvullingen? Bel of mail gerust, weet je welkom.
Je bent ook welkom voor therapie bij mij of een van mijn collegae. Dan gebeurt er het volgende:
Geef een reactie